Komunikaty prasowe: 2011

Jedź na wakacje przed sezonem

2011-03-07
12 krajów, 29 destynacji lotniczych. Temperatury powietrza od 21 do 31°C, wody od 17 do 26°C i aż od 8 do 12 godzin słońca w ciągu dnia. Europa, Azja i Afryka. Morze Śródziemne, Czerwone, Czarne, Egejskie, Arabskie, Atlantyk i Ocean Indyjski. Brać, wybierać, nie żałować, na podróż w kwietniu i maju szybko się decydować!

Od października pogoda nas nie rozpieszcza. Od listopada zmagamy się stale ze śniegiem i mrozem. Synoptycy zapowiadają, że wiosna wolnym krokiem przyjdzie do Polski pod koniec marca. Brrr, zimno

I najważniejsze. Egipt i Tunezja Are Back

Druga kwota, czyli nasze wydatki na miejscu zawsze uzależnione są od bieżących kursów walut. Badając temat porównaliśmy średnie ceny ze sprzedaży walut - wg. forex on line - z kwietnia i maja 2010 roku (€ - 3,94 zł; $ - 3,01 zł) oraz późniejsze z lipca i sierpnia 2010 roku (€ - 4,10 zł; $ - 3,03 zł).

Różnica 15 groszy na 1 € i 2 groszy na 1$ jednostkowo nie robią wielkiego wrażenia. Weźmy jednak pod uwagę końcową sumę wydanych na miejscu dolarów lub euro dla nas i całej naszej rodziny. Pamiętajmy, że przed wysokim sezonem w małej gastronomi, lokalnych usługach turystycznych, muzeach, gabinetach odnowy i centrach SPA oraz przede wszystkim w sklepach pamiątkarskich może być trochę taniej. Gospodarze zazwyczaj bywają też bardziej skłonni do negocjacji i targów. Kiedy podsumujemy wszystkie te elementy to kwoty oszczędności rosną w górę i potwierdzają opłacalność wcześniejszych wyjazdów.

[TABELA waluty 2010 - do pobrania na dole strony]

KOŁO RATUNKOWE

To już kolejna wyjątkowo długa, śnieżna i mroźna zima. 24°C poniżej zera w drugiej połowie lutego co prawda nie dziwi, ale już drażni. Wszyscy z utęsknieniem czekają na słońce, ciepło i towarzyszące im energetyczne wzmocnienie.

Na marzec i kwiecień przypada tzw. przesilenie wiosenne. Na kwiecień i maj nakłada się pylenie traw i zaczyna koszmar alergików. Do tego towarzyszące zmianom pór roku przeziębienia, bóle głowy. Nierzadko sezonowa depresja, apatia. Niekorzystne są dla nas nagłe i nieregularne skoki temperatur i ciśnienia.
Lekarstwem na takie stany może być tygodniowa ucieczka od zaokiennej rzeczywistości. Dla wielu osób wręcz zbawienne może okazać się równe wprowadzenie organizmu w nową, ciepłą już porę roku. W większości turystycznych kierunków w kwietniu i maju notujemy nie tylko wysokie temperatury, ale przede wszystkim duże, 8-12 godzinne, nasłonecznienie. Warto z tego skorzystać.

Agnieszka Krzywiec, specjalista ds. promocji w portalach Wakacje.pl i EasyGo.pl

- Styczniowo – lutowe kłopoty Tunezji i Egiptu mogą wbrew pozorom zadziałać na naszą korzyść. Z jednej strony odkryjemy wielkość kierunkowej galerii turystycznej i być może zdecydujemy się na wakacje w innym miejscu niż pierwotnie planowaliśmy. Nowe miejsca, wrażenia, doświadczenia, pasje. To brzmi naprawdę kusząco!

Z drugiej strony każda sytuacja kryzysowa, nawet ta obalająca dyktatury, psuje wizerunek danej marki. A w turystyce markę kraju buduje zaufanie, bezpieczeństwo i określona jakość usług. Na szczęście wspomniane wyżej kraje stabilizują już swoją pozycję polityczna i zaczynają odbudowywać reputację turystycznych evergreenów. Wydaje się, że nic bardziej im nie pomoże jak elastyczność i zaangażowanie lokalnej społeczności w odzyskanie sympatii powracających do nich klientów.