Jak wykorzystać matematykę w turystyce

Konferencja Politechnika Gdańska 2012-05-10
Matematyka to nie tylko uczelniane ławy. Dzięki królowej nauk można z powodzeniem rozwinąć skrzydła w różnych obszarach i znaleźć zatrudnienie w wielu ciekawych branżach. Także w turystyce.

26.04 w gmachu głównym Politechniki Gdańskiej odbyła się konferencja pt. „Matematyka w biznesie”, w której udział wziął nasz programista Michał Stańczyk.

W swoim wystąpieniu "Matematycy jako programiści" starał się przekonać studentów, że odpowiednio ukierunkowane wykształcenie matematyczne znacznie ułatwia naukę programowania maszyn cyfrowych i że matematycy są często znakomitymi programistami. Opowiadał także o codziennej pracy programisty w największych w Polsce turystycznych portalach.

„Podobno młodzieży się podobało. Śmiali się, reagowali na komendy. Na koniec zadali dwa pytania! Udało się wcisnąć w 25minut z dokładnością do 20sekund i ani razu nie wspomnieć o Albercie Hoffmanie, choć jego wkład w powstanie informatyki był porównywalny z wkładem Boba Oppenheimera – skomentował wystąpienie Michał.”

Spotkania z młodymi to dla naszej spółki doskonała okazja do wymiany doświadczeń, rozmów i poznania potencjalnych pracowników. Od lat zatrudniamy i wspieramy młodych programistów chcących spróbować swoich sił w naszej firmie. Jesteśmy wdzięczni organizatorom za zaproszenie i z przyjemnością weźmiemy udział w kolejnych takich wydarzeniach.

PG.jpg