Komunikaty prasowe: 2011

Grecja wyprzedana w połowie sezonu! Gdzie jeszcze są oferty na sierpień?

2011-08-02
Turcja, Hiszpania, Egipt i Tunezja. Tam jeszcze znajdziesz oferty na tegoroczne słoneczne wakacje w sierpniu. Ostatnie dni lipca przyniosły ciekawe informacje o praktycznie wyprzedanej ofercie do Grecji i na Wyspy Greckie. Pojawiające się na rynku propozycje wymagają niemal każdorazowego potwierdzenia dostępności u touroperatorów i ich lokalnych kontrahentów. Wakacyjne oferty sprzedają się w tym sezonie tak dobrze, że promocji last minute praktycznie nie ma, a jeśli jest, to z minimalnymi rabatami. EasyGo.pl i Wakacje.pl, dwa największe portale turystyczne w polskim internecie przeanalizowały dostępność ofert na drugi miesiąc wakacji szkolnych.

To dopiero połowa ścisłego sezonu turystycznego, a w Polsce praktycznie już nie ma ofert do Grecji. Dlaczego? Z jednej strony, po niedawnym kryzysie w Afryce Północnej oferta do Grecji sprzedawała się bardzo dobrze jako doskonała alternatywa dla Egiptu i Tunezji. Z drugiej strony, gwarancja pogody, korzystne ceny, przyjazna atmosfera i bardzo dobra jakość świadczonych na miejscu usług turystycznych sprawiły, że Polacy chętniej niż przed rokiem sięgnęli po oferty gościnnych kurortów Hellady - Oferty greckiej, którą możemy sprzedać od ręki jest naprawdę niewiele - potwierdza Iwona Sokołowska, dyrektor pionu sprzedaży w portalach turystycznych EasyGo.pl i Wakacje.pl . - W tej chwili zdecydowaną większość musimy potwierdzać w biurach podróży, a oni u swoich greckich kontrahentów - dodaje Sokołowska.

Tymczasem pogoda w Polsce nie rozpieszcza. Średnie temperatury powietrza w lipcu oscylowały zaledwie wokół 20 st. C, wody nie przekraczały 16/17 st. C. Przy tym zanotowaliśmy ogromne ilości opadów deszczu, prawdziwe tornada, falę pogodowych zniszczeń. Samego słońca było zaś jak na lekarstwo. Długoterminowe prognozy pogody na kolejne tygodnie nie przynoszą optymistycznych informacji. Sierpień ma być podobno nie wiele lepszy od lipca, a poprawa pogody zapowiadana jest dopiero na ostatnią dekadę miesiąca.

Dla wszystkich spragnionych słońca i beztroskich wakacji w korzystnych cenach wciąż pozostają ciekawe propozycje wyjazdowe. Przede wszystkim w Turcji, Hiszpanii, Egipcie i Tunezji. Trzeba się jednak spieszyć, bo jak pokazuje przykład Grecji oferty wyprzedają się w ogromnym tempie.

Potwierdzeniem tego jest tegoroczny spadek ilości ofert w promocji last minute. Według raportów portali turystycznych EasyGo.pl i Wakacje.pl w maju br. sprzedaż zazwyczaj bardzo popularnych lastów była o 7 proc., w czerwcu o 5 proc., a w lipcu aż o 14 proc. niższa niż przed rokiem. Dlaczego tak się dzieje? - Dlatego, że oferta sprzedaje się bardzo dobrze i to z większym niż zazwyczaj wyprzedzeniem. Praktycznie nie ma miejsc na wyloty z dnia na dzień, a skoro ich nie ma to obniżka cen nie ma żadnego uzasadnienia – wyjaśnia Iwona Sokołowska. - Touroperatorzy nie widzą sensu w przecenianiu swoich produktów, a jeśli to robią, to bardzo delikatnie - w granicach 10-15 proc. - i na niewielkiej skali ofert - dodaje Sokołowska.

Portale turystyczne z założenia grupują w swoich platformach niemal cała dostępną na rynku ofertę turystyki wyjazdowej. EasyGo.pl i Wakacje.pl operują na 53 proc. polskiego rynku sprzedaży wycieczek turystycznych przez internet. Ich ocena nadzwyczaj dobrej sprzedaży i coraz częściej pojawiających się informacji o braku dostępnych miejsc jest więc w pełni uzasadniona i potwierdzona.

Gdzie zatem warto pojechać na słoneczne wakacje w sierpniu? Gdzie jeszcze znajdziemy wolne miejsca w dobrych hotelach i korzystnych cenach? - Rodzinom z dziećmi zdecydowanie polecam Turcję - zachęca Iwona Sokołowska. - To mój ulubiony familijny kierunek, bo tylko tam hotele 4 i 5 gwiazdkowe, sprzedawane najczęściej w formacie All Inclusive to prawdziwe centra rodzinnej rozrywki z własnymi Aquaparkami, hotelową plażą i wyjątkową starannością wakacyjnych animacji i usług. Turcja to kraj politycznie stabilny, bardzo przystępny cenowo, z niedaleką odległością w przelocie i wręcz idealny na połączenie hotelowego wypoczynku plażowego, czy basenowego z możliwością zwiedzania takich perełek jak wapienne tarasy Pamukkale czy pełnej księżycowych plenerów Kapadocji.

Doradcy turystyczni z call center portali Wakacje.pl i EasyGo.pl mają coraz trudniejsze zadanie w doborze odpowiednich ofert dla swoich klientów na sierpień. Oferta kurczy się bardzo szybko.

W tej chwili w bazie obu portali są jeszcze wycieczki samolotowe do Turcji w cenach już od 1271 zł za osobę na 7 dni. Za nieco więcej, bo za 1730 zł od jednej osoby spędzimy wakacyjny tydzień w 4 gwiazdkowym hotelu All Inclusive na tureckiej Riwierze.

W bardzo popularnej od dwóch lat Hiszpanii dostępne są oferty wyjazdowe w cenach już od 1587 zł za 7 dniowy pobyt z przelotem. Wśród nich także oferty dedykowane specjalnie dla rodzin z dziećmi. Sierpniowe oferty na Costa Brava do 3-gwiazdkowego obiektu z rodzinną infrastrukturą, animacjami z pakietem śniadań i obiadokolacji dostępne są już o 2200 zł dla jednej osoby.

Wciąż najpopularniejszy wśród Polaków Egipt kusi dostępnymi na sierpień propozycjami wycieczkowymi. Ceny zaczynają się już od 1160 zł. Za taką kwotę wypoczniemy przez tydzień w 3-gwiazdkowym hotelu z opcją śniadań i obiadokolacji. Najtańszy tygodniowy wypoczynek dla jednej osoby w 4-gwiazdkowym obiekcie z formatem All Inclusive to wydatek od 1680 zł w górę.

Odrabiająca straty wizerunkowe Tunezja wciąż dysponuje wolnymi miejscami na sierpień. Wycieczek jest jednak niewiele. Ceny ofert zaczynają się już od 1400 zł za jedną osobę w 3-gwiazdkowym hotelu z pakietem śniadań i obiadokolacji. Za bogatszą wersję All Inclusive w hotelu 4-gwiazdkowym musimy jednak zapłacić w tej chwili 1680 zł za jedną osobę.

Wszystkie wymienione wyżej kierunki mają kilka wspólnych zalet. Bezapelacyjna gwarancję słonecznej pogody, beztroską wakacyjną atmosferę, krótki bo max.3,5h czas dolotu i dostępność ofert z wylotem z wielu regionalnych portów lotniczych w Polsce. Jest jeszcze jeden wspólny mianownik - ten najważniejszy. Każdy z nich ma jeszcze wolne miejsca na sierpień. Jednak ich ilość jak podkreślamy nie jest zbyt wielka. Jeśli do tego ogólnego obrazu dołożymy nasze własne oczekiwania jakościowe i kolejnymi kryteriami zawężać będziemy listę ofertową okazać się może, że zostały dosłownie pojedyncze miejsca.

- Moje doświadczenie i analiza trwającego sezonu podpowiada mi jedno. To już last minute. Tym razem jednak nie ofertowy, a kliencki. Za chwilę może okazać się, że to nie oferty będą czekać na klientów, a odwrotnie klienci polować będą na choć trochę jakościowo dobre propozycje - konkluduje analizy Iwona Sokołowska.